Gatunki ziemniaków na chipsy

Warzywa powinny być podstawą naszej diety, bo dostarczają niezbędnych witamin, minerałów i są też źródłem energii. Szczególnie ważne dla naszego zdrowia, są ziemniaki, które możemy jeść pod wieloma postaciami na tysiące sposobów.

Wybór ziemniaków na chipsy

najlepsze ziemniaki na chipsyWiększość ludzi ziemniaki spożywa do obiadu w postaci całych bulw, lub pure. Są one świetnym źródłem węglowodanów, potasu, witaminy C, oraz zawierają dużo skrobi. Powodują uczucie sytości przez długie godziny po zjedzeniu. Jednak ziemniak ziemniakowi nie równy i spotkać możemy lepsze i gorsze odmiany tego gatunku. Z ziemniaków możemy zrobić placki, które są podawane ze śmietaną, kluski śląskie, czy popularne pierogi ruskie. Jednak to frytki skradły serce dzieci i dorosłych oraz chipsy, które przygotowywane we właściwy sposób, mogą być zdrowe. Najlepsze ziemniaki na chipsy są duże, bo łatwo je pokroić i jesteśmy w stanie wytworzyć dużo produktu końcowego z jednej bulwy. Oczywiście nie mogą mieć żadnych czarnych plam, bo to negatywnie wpłynie na jakość chipsów. Są one bardzo cienko krojone i smażone w głęboki oleju dosłownie przez kilka chwili, tylko do uzyskania lekko złotego koloru. Potem są osuszane i przyprawiane. Domowym sposobem na zrobienie chipsów w zdrowszej wersji, jest upieczenie ich w piekarniku. Ziemniaki, które będą dobre na chipsy, powinny być dość twarde i świeże. Chipsy dostępne w sklepach mają wiele smaków, ale to klasyczny solony smak jest ponadczasowy i zawiera najmniej dodatków chemicznych i przypraw. Dostaniemy też paprykowe i cebulowe.

Chipsy są produkowane ze starych ziemniaków, gdyż młode mają najczęściej niewielki rozmiar. Pakowane w małych paczkach są idealne na przekąskę. Producenci ziemniaków doskonale wiedzą co musi posiadać ziemniak, aby byly z niego smaczne chipsy.