Na co macerat z ziół?

Jak wiadomo, zioła od wieków były do radzenia sobie z różnego rodzaju schorzeniami. Może nie zawsze pachną i smakują dobrze, ale z pewnością nie raz przyniosły komuś wyczekiwana ulgę w dręczących dolegliwościach. Zarówno wewnętrznych, jak i zewnętrznych. 

Zastosowanie maceratu z ziół

macerat z ziółAby móc wykorzystać lecznicze właściwości roślin, należy w pierwszej kolejności poddać je pewnej obróbce. Ułatwia to użycie składników aktywnych i surowców w nich zawartych. Warto wiedzieć, że z zebranych roślin możemy uzyskać wywary, zimny wyciąg, nalewki alkoholowe oraz macerat z ziół właśnie. Przygotowujemy go, zalewając rośliny wodą lub olejem w temperaturze pokojowej i odstawiamy na dłuższy czas. Ważne, aby naczynie nie przepuszczało światła (np. ciemne szkło).Co więcej, maceraty roślinne na bazie wody odstawiamy na 12 godzin (przy delikatnych częściach roślin) i 24 godziny (przy twardych). Macerację stosuje się głównie przy roślinach, których składniki aktywne giną lub zmieniają właściwości pod wpływem wysokiej temperatury. Maceraty olejowe możemy zostawiać na dłużej (ok. 2 tygodni), następnie przechowywać w półprzezroczystym naczyniu. Można też tworzyć maceraty na ciepło. Czas przygotowania trwa tylko 3 dni. W warunkach domowych wygląda to tak: suche części roślin spryskujemy przed maceracją alkoholem. Po 20 minutach przekładamy je do wysterylizowanego słoika, zalewamy olejem i odstawiamy w ciepłe i widoczne miejsce. Mieszankę należy codziennie potrząsać. Po 2 tygodniach macerat należy odcedzić i przelać do butelki z ciemnego szkła. Można także dodatkowo go zakonserwować, dodając witaminę E.

Do wyciągów tego typu można wykorzystać: owoc, ziele, pąki, liście, korę, kłącze, łodygę, kwiat oraz nasienie roślin. Ponadto macerat, poza zastosowaniem wewnętrznym, świetnie sprawdzi się w pielęgnacji skóry, jako tonik do twarzy.