Najpopularniejsza żywność bezglutenowa

Jakiś czas temu zrobiło się głośno o glutenie i jego wpływu na nasze zdrowie. Jedni uważają, że jest szkodliwy, a drudzy, że zupełnie obojętny. Choć opinie są tak bardzo skraje, to trzeba przyznać, że obie strony po części mają rację.

Do jakiej kategorii należy żywność bez glutenu?

żywność bezglutenowaDla zdrowej osoby, gluten jest neutralnym składnikiem, który bez problemu jest trawiony, nie wywołując żadnych skutków ubocznych. Jednakże dla osób chorych na celiakię czy cierpiących na nietolerancję glutenu, jest on bardzo niebezpieczny. Z tego względu takie osoby, muszą kategorycznie wykluczyć z diety wszelkie produkty, które zawierają choć znikome ilości tych białek roślinnych. Żywność bezglutenowa jest zaliczana do produktów o wysokiej wartości odżywczej. Ponadto zawiera ona zdecydowanie więcej witamin i minerałów niż produkty przetworzone czy wyprodukowane z zawartością mąki pszennej, będącej głównym źródłem glutenu. W sklepach ze zdrową żywnością znajdziemy przede wszystkim mąkę bezglutenową, która wykorzystywana jest do różnego rodzaju wypieków, naleśników, pierogów czy placuszków. Soczewica, fasola czy gryka, także należą do żywności bezglutenowej, zatem warto je wprowadzić do diety. Produktami, które naturalnie są wolne od glutenu są: mięso, owoce, warzywa, ryby czy orzechy. Jednak zawsze przed zakupem danego produktu, warto sprawdzać etykiety, które są jedynym sprawdzonym źródłem informacji na temat składu danego artykułu żywnościowego. Jeżeli chodzi o ceny, to przeważnie są one o kilkanaście procent wyższe od klasycznych produktów.

Przerzucenie się na dietę bezglutenową, może z początku być problematyczne, bo niewielu ludzi skrupulatnie sprawdza etykiety. Jednakże z czasem każdy się nauczy, co zawiera, a co jest wolne od glutenu. Na pewno nasz trud zostanie wynagrodzony.