Pyszne masełko zrobione z migdałów

Migdały pochodzą z krajów Bliskiego Wschodu. Wbrew pozorom, nie są orzechami a nasionami migdałowca. Jest to bardzo urodziwa roślina wieloletnia z rodziny różowatych, przez co w momencie kwitnienia, wygląda po prostu przepięknie i bajecznie gdyż ma formę niezbyt wysokiego drzewka a całe jego gałęzie obsypane są kwiatami.

Zdrowie zaklęte w migdałach

smaczne masło migdałowe - sklepNie dość, że piękne wizualnie to jeszcze wydają przepyszne i bardzo wartościowe owoce, czyli znane nam wszystkim migdały. Te z kolei, są skarbnica cennych dla zdrowia składników i witamin. Mają dużo witamin B2 i E, sporo błonnika i bogactwo nienasyconych kwasów tłuszczowych oraz składników mineralnych, głównie potasu. Nabywając smaczne masło migdałowe – sklep sprzedaje nam nieocenionego pomocnika w profilaktyce naszego zdrowia. Dzięki zawartości wszystkich tych substancji wymienionych wyżej, możemy wymienić całą litanię dobroczynnych i pożądanych wpływów tych nasion na nasz organizm. Migdały zmniejszają na przykład ryzyko rozwoju chorób serca oraz obniżają poziom złego cholesterolu i cukru we krwi, przeciwdziałając tym samym miażdżycy i cukrzycy. Są świetną przekąską dla osób odchudzających się, bo zapobiegają napadom głodu. Bardzo chwalone i polecane przez kobiety w ciąży, jako sposób na męczące zgagi i mdłości, charakterystyczne dla tego stanu. Więc masełko z migdałów, jest bezcennym dodatkiem w naszej diecie. Możemy je także wykonać własnoręcznie w domu. Blendując migdały na gładką, mazistą masę. Można to zrobić z surowymi a można je wcześniej uprażyć na patelni lub w piekarniku, maja wtedy bardziej wyrazisty smak.

Taka migdałowa masa jest świetnym dodatkiem do świeżego pieczywa, ale także do wypieków czy wielu dań i sosów doprawianych w ostrzejszy sposób. Uzupełni smak warzyw czy mięsa w wielu potrawach. Jego prozdrowotne właściwości z pewnością doceni nasz organizm odpłacając nam lepszym samopoczuciem i ogólnie dobrą kondycją.