Samodzielna produkcja jogurtu

 

Większość osób słysząc słowo „bakterie” od razu ma na myśli organizmy wywołujące choroby. Niemniej jednak nie wszyscy wiedzą, że bakterie wcale nie muszą kojarzyć się z czymś negatywnym. Obecnie życie bez bakterii nie byłoby możliwe. Dziś chciałbym podkreślić jak wielką rolę odgrywają one przy produkcji jogurtu. Ten wspaniały, pyszny i bardzo pomocny napój każdy z nas może przyrządzić w swoim domu. Bakterie wam w tym pomogą.

Wytwarzanie jogurtu w warunkach domowych

jak zrobić jogurt domowyZ reguły jest tak, że jeśli mamy ochotę na kefir lub jogurt to udajemy się do sklepu i sięgamy po gotowy produkt. Absolutnie tego nie neguję bowiem jogurt sam w sobie jest produktem bardzo przyjaznym naszemu zdrowiu. Należy jednak liczyć się z tym, że produkty gotowe mogą zawierać różnego rodzaju przeciwutleniacze, konserwanty czy emulgatory. W związku z tym chciałbym dziś odpowiedzieć na pytanie: jak zrobić jogurt domowy? Pierwszą rzeczą jaką musimy zrobić to pasteryzować nasze mleko, z którego ten jogurt powstanie. Musimy więc doprowadzić mleko do temperatury około 85 stopni. Kolejną kwestią będzie odstawienie go by temperatura spadła o połowę. Kolejnym krokiem będzie dodanie do jogurtu żywych kultur bakterii. Możemy je zakupić w różnych sklepach oraz w Internecie. Ważne jest by po dodaniu tychże kultur bakterii temperatura mleka wynosiła nie mniej niż 44 stopnie. Ostatnią czynnością jaką musimy zrobić jest odstawienie jogurtu na 6-12 godzin. Po tym czasie jogurt będzie gotowy do spożycia.

Największym plusem robienia jogurtu jest to, że możemy samodzielnie eksperymentować z najróżniejszymi dodatkami. Czysty kefir naturalny bez żadnych dodatków może być świetny do robienia sosów oraz wybornie smakuje z musli oraz płatkami zbożowymi. Możemy jednak dodawać do niego najróżniejsze owoce, orzechy czy bakalie.