Sprzedaż własnej restauracji i uczciwa cena

Moja restauracja z czasem miała coraz mniej klientów. Doskonale wiedziałem, że jej najlepszy czas minął. Na dodatek nie miałem już takiej energii aby ponownie w nią inwestować i oczekiwać lepszych rezultatów. Wraz z żoną postanowiłem, że zamykamy interes. Lokal był nasz dlatego to nie był wielki problem. Po prostu chcieliśmy zajmować się czymś ciekawszym od wykonywania posiłków dla gości.

Zatrudniłem dobrego rzeczoznawcę 

rzeczoznawca nieruchomościRównież uznaliśmy, że sprzedajemy lokal. Był on nam nie potrzebny, a gotówkę można by było przeznaczyć na inni interes. Jednak aby poznać prawdziwą wartość naszego lokalu potrzebny był ktoś taki jak rzeczoznawca nieruchomości. Taki człowiek mógł w szybkim czasie realnie policzyć wartość wskazanego miejsca. Czasami człowiek mógł nie zdawać sobie sprawy z prawdziwej wartości. Taki specjalista podchodzi do sprawy niczym ekspert i analizuje wszystko łącznie z lokalizacją oraz historią danego budynku. Dzięki temu podczas sprzedaży mamy ułatwione zadanie. Znamy dokładną celę, a w razie wątpliwości przyszłego kupca bez trudu możemy pokazać mu ważny dokument wystawiany przez rzeczoznawcę. To jest też mile widziane, ponieważ wtedy osoba kupująca ma pewność, że nie została oszukana, a to co kupuje jest jakoś sprawdzone przez fachowca. Właśnie dlatego zdecydowaliśmy się na takie usługi. Wybrany przez nas rzeczoznawca okazał się lojalną osobą, która niczego przed nami nie ukrywała.

Oczywiście poznaliśmy prawdziwą i realną wycenę naszej nieruchomości w danym momencie na rynku. To też był aspekt, którego nie dostrzegał zwyczajny człowiek, ponieważ rynek szybko się zmieniał wraz z cenami budynków. Nic nie było oczywiste, a skoki były czasami z miesiąca na miesiąc. Dlatego my doskonale wiedzieliśmy na czym stoimy i jakiej ceny możemy oczekiwać aby wszystko przebiegało uczciwie.