Zdrowe gotowanie z cyrkulatorem sous vide

Odpowiednie przygotowywanie potraw to niezwykle ważne zagadnienie. Jest ono o tyle istotne, o ile choroby i otyłość stały się najbardziej palącym problemem cywilizacji. Zasady zdrowego przyrządzania potraw dotyczą nie tylko rosnącej liczby chorych, lecz także osób, które właściwe odżywianie traktują jako najlepszy rodzaj profilaktyki.

Gotowanie metodą sous vide – najlepiej z cyrkulatorem

cyrkulator do gotowania sous videTradycyjne przygotowywanie potraw, ich obróbka termiczna to najczęściej – gotowanie. Umieszczamy warzywa, ryby bądź mięso z odpowiednim dodatkiem przypraw w wodzie, doprowadzamy do wrzenia i czekamy, aż produkty przebywające w kąpieli staną się miękkie i gotowe do spożycia. Metoda ta, choć dająca potrawy zdrowsze od tych przygotowanych za pomocą smażenia lub pieczenia, i tak powoduje znaczny ubytek wartości odżywczych znajdujących się w pożywieniu. Można ją jednak udoskonalić, obniżając temperaturę przyrządzania do kilkudziesięciu stopni i zamykając warzywa, ryby i mięso w woreczku próżniowym. Cyrkulator do gotowania sous vide, to jedyne urządzenie, które podgrzewa wodę do potraw zapakowanych próżniowo w sposób równomierny i jedynie do określonej, niezbyt wysokiej temperatury. Dzięki cyrkulatorowi temperatura wody podczas całej obróbki produktów jest niezmienna, a ponadto łatwa do ustawienie i regulacji. Cyrkulator pasuje do większości naczyń, co czyni gotowanie próżniowe dostępnym dla każdego. Dzięki jego niezwykłym właściwościom na stół trafiają jedynie potrawy bogate w składniki odżywcze, a do tego bardzo smaczne i aromatyczne.

Zdrowe odżywianie zależy nie tylko od produktów wybranych do spożycia, lecz także sposobu przyrządzania. Tradycyjnie najlepszy sposób obróbki cieplnej, jakim jest gotowanie, udało się obecnie zoptymalizować. Metoda gotowania próżniowego przy użyciu cyrkulatora pozwala na uzyskanie potraw jakościowo lepszych i bardzo smacznych.